به زبان کامپیوتر ها می توان دوربین مداربسته شبکه را یک کامپیوتر کوچک نیز در نظر گرفت. به طوری که این دوربین ها اطلاعات تصویری را از حسگرهای فعال در دروبین دریافت می کنند و بعد از تبدیل این اطلاعات به دیتاهای دیجیتال، آنها را براساس پروتکل های شبکه به سمت شبکه ارسال می کنند.
نکته مهم دیگر در خصوص دوربین های مداربسته تحت شبکه این است که هر شرکت تولیدکننده پروتکل خاص خود را برای این دوربینها استفاده میکند. همین موضوع باعث می شود که در یک سیستم یکپارچه نتوانید از دوربین های متفاوتی استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: دوربین مداربسته هایک ویژن تجهیزات دوربین مداربسته دوربین مدار بسته بولت
دوربین تحت شبکه
عمر دوربین های تحت شبکه نزدیک به دودهه است و در این مدت کوتاه تحولات عظیمی در ساخت این دوربین ها رخ داده است. در اوایل تولید این دوربین ها به دلیل ضعیف بودن کیفیت تصاویر و همچنین ضعف آنها در رمزگذاری های شبکه چندان مورد استقبال قرار نمی گرفتند. با این وجود در چند سال گذشته شاهد رشد چشمگیر کیفیت تصاویر دوربین های تحت شبکه بوده ایم و در حال حاضر لنز های تا 29 مگاپیکسل نیز از این دوربین ها در بازار تجهیزات حفاظتی موجود است.
در قسمت قبل به این موضوع اشاره کردیم که هر شرکت سازنده دوربین از پروتکل های رمزگذاری خاص خود استفاده می کند و در نتیجه امکان استفاده همزمان از دوربین های مختلف در یک شبکه کمی با مشکل روبرو می شود و برای این کار از تکنولوژی Onvif برای دوربین ها استفاده می شود.
همچنین می توان این دوربین ها را از نظر ثبت و ذخیره تصاویر به دو دسته تقسیم بندی کرد .دسته اول دوربین هایی هستند که برای ذخیره ی تصاویر به طور قطع به یک سیستم مرکزی (nvr) نیاز دارند اما برخی از این دوربین ها دارای رم بوده و می توانند تصاویر را در رم خود بدون نیاز به nvr ذخیره نمایند.
تاریخچه
اولین سری از دوربین مداربسته تحت شبکه به وسیله شرکت AXIS با نام مدل Neteye 200 در سال 1996 معرفی شدند. این دوربینها از یک وب سرور اختصاصی داخلی استفاده میکردند و در آن زمان به دلیل هزینه های بالا و عدم وجود زیرساخت های اینترنتی کافی، استقبال زیادی از این دوربین ها به عمل نیامد. در اواخر سال ۱۹۹۹ این شرکت اقدام به استفاده از ورژنهای خاص لینوکس برای راهاندازی دوربینهای خود کرد و این موضوع باعث شد که در کمتر از دو دهه تکنولوژی های مختلف به توسعه این دوربین کمک کنند.
از نظر مشکلات اولیه بر سر راه توسعه دوربین تحت شبکه می توان به موضوع سرعت اینترنت اشاره کرد. در ابتدای امر ظهور دوربین های مداربسته به دلیل پایین بودن پهنای باند در سراسر جهان، اختلاف زمانی بسیار زیادی برای تصویر ها مشاهده می شد اما با مرور زمان و افزایش سرعت اینترنت در سرتاسر جهان این مشکل تا حدودی برطرف شده است.
بنابراین در یک دهه اخیر شرکتهای سازنده دوربین مداربسته شبکه توانسته اند کیفیت تصویر این دوربین ها را به شدت ارتقا دهند به طوری که در سالهای اخیر با گسترش فناوریهای نوین تصویر برداری و زیرساختهای شبکه برای مدیریت پهنای باند (Bandwidth) دوربینهای مداربسته تحت شبکه با کیفیتهای تا 30 مگاپیکسل نیز تولید می شوند.
بیشتر بخوانید:دوربین مدار بسته اسپید دام تجهیزات دوربین مداربسته پکیج دوربین مداربسته
نقاط قوت
- انعطاف پذیری بالا مهمترین نقطه قوت دوربین های تحت شبکه به حساب می آید چرا که این دوربین ها را به راحتی می توانید در هرجایی جابجا کرد.
- قابلیت پردازش بر روی تصاویر قابلیت مهم دیگر دوربین تحت شبکه است که البته این موضوع بستگی به شرکت سازنده دوربین دارد. تشخیص عبور اجسام از خط، امکان تشخیص ورود و خروج از منطقه حفاظت تصویری، امکان تشخیص صدا و تشخیص چهره و پلاک خودرو و ... از جمله موضوعاتی است که توسط دوربین تحت شبکه امکان بررسی دارد.
- قابلیت دیگر دوربین تحت شبکه این است که با استفاده از یک کابل شبکه امکان چرخش و کنترل دوربین های زوم و PTZ وجود دارد.
- همچنین نکته آخر در خصوص دوربین تحت شبکه این است که کیفیت تصویر این دوربین ها به مدد فناوریهای نوین بکار رفته، بسیار مطلوب تر از دوربینهای آنالوگ میباشد.
استفاده از شبکه های اینترنتی از جمله وایفای و شبکه های موبایلی یکی از ویزگی های مهم دورین مداربسته تحت شبکه است. هوش مصنوعی یکی ز مهم ترین ویزگی های دوربین تحت شبکه است . این ویژگی در برخی از موارد به کاربرکمک می کند تا برخی از فرایند های شناسایی را به کمک سیستم های هوشمند به انجام رساند.
انتقال داده ها در دوربین تحت شبکه از طریق پروتکل های WPA یا WPA2, TKIP یا AES انجام میشود که این ویژگی باعث می شود تا این دوربین ها بتوانند امنیت بسیار خوبی را از طریق شبکه برای کاربران خود فراهم نمایند.
این دوربین ها انتقال برق و تصویر را تنها با یک کابل که از تکنولوژی( Power over Ethernet ) (PoE) استفاده میکند به انجام می رساند.
نکته آخر در خصوص مزیت های دوربین مداربسته تحت شبکه این است که دوربین تحت شبکه این قابلیت را دارد تا صدا ی دو طرفه را از طریق شبکه جابجا کند. به نوعی دوربین مداربسته تحت شبکه این قابلیت را دارد تا مانند یک تلفت همراه عمل نماید.
معایب دوربین مداربسته تحت شبکه
در قسمت قبل این نوشته نکات قوت دوربین تحت شبکه را ذکر کردیم اما مهمترین نقطه ضعف و عیب دوربین تحت شبکه قیمت بالا و هزینه های نصب این دوربین ها نصبت به دوربین های آنالوگ است. چرا که این دوربین ها توانایی این موضوع را دارند که علاوه بر انتقال تصاویر از طریق آی پی، تصاویر را از مسیر سرورهای اختصاصی خود با قابلیت P2p به نمایش بگذارند.
نقطه ضعف دیگر دوربین های تحت شبکه این است که این دوربین ها به نسبت دوربین های آنالوگ بیشتر مورد حمله هکرها می توانند قرار بگیرند چرا که دوربین تحت شبکه اطلاعات را بر روی شبکه عمومی جابجا می کنند اما دوربین های آنالوگ تصاویر را از طریق کابلها و شبکه خصوصی منتقل می کنند.
اجزای اصلی سیستم مداربسته شبکه
- دوربین مداربسته شبکه: وظیفه تصویر برداری یا تولید تصاویر دیجیتال را برعهده دارد.
- دستگاه ضبط ویدئویی تحت شبکه: سرور مرکزی سامانه دوربین مداربسته است و تصاویر را دریافت کرده، ضبط میکند یا نمایش میدهد.
- هارد دیسک: داخل دستگاه NVR نصب شده و وظیفه ضبط تصاویر را بر عهده دارد. میزان ضبط NVR به اندازه ظرفیت هارد آن وابسته است.
- منبع تغذیه دوربینها: ولتاژ برق شهر را به ۱۲ ولت تغییر میدهد تا امکان تغذیه دوربینها فراهم شود.
- سوییچ شبکه: سوئیچ شبکه برای پیادهسازی شبکهای از دوربینهای مداربسته که دست کم ۲ دوربین یا بیشتر را شامل میشود، یک الزام میباشد. سوییچ در واقع نقش انشعاب دهنده را در این سامانه بازی میکند.
- کابل شبکه: وظیفه انتقال اطلاعات بین دوربینها و شبکه را برعهده خواهد داشت نمونه کامل کابلهای شبکه در وب سایت دوربین شبکه موجود میباشد.
- کابل برق: وظیفه انتقال برق از منبع تغذیه تا دوربین را برعهده دارد. در صورتی که دوربینها به صورت POE (برق در بستر شبکه) در این روش تغذیه شوند نیازی به استفاده از کابل برق نخواهد بود و کابل شبکه موجود نقش انتقال دهنده برق را نیز ایفا خواهد نمود.
- اتصالات شبکه: ملزومات مورد نیاز برای اتصال کابلها به تجهیزات مانند سوکت شبکه.
بیشتر بخوانید: دوربین مداربسته برای منزل نصب دوربین مدار بسته دوربین مداربسته فرودگاه